Maak kennis met expat Suresh, in Nederland sinds 2007 en sindsdien heeft hij in zijn organisatie behoorlijke sprongen kunnen maken waardoor hij nu een zeer verantwoordelijke functie heeft bemachtigd.
Niet alles is echter rozengeur en maneschijn voor deze expat. Hij vreest voor zijn baan, juist omdat hij zich verder wilt ontwikkelen.Hij zou dolgraag een masterstudie willen volgen, maar weet dat dit niet te combineren is met zijn huidige drukke baan. Een baan waarin hij eigenlijk genoeg problemen ondervindt en ziet, maar niet gehoord wordt wanneer hij ze probeert op te lossen.
“Mooi” vond hij het dat stichting BERK interesse in hem toonde, waar eigenlijk “ nog niemand” dat gedaan had in de afgelopen zes jaar dat hij hier woont. Al snel vormt zijn verhaal: hij mist een platform waarbij bedrijven, opleidingsinstituten, expats en Nederlandse werknemers elkaar opzoeken en op weg helpen, iets wat hij in het begin van zijn carrière erg fijn zou hebben gevonden.
Kortom: hij mist het contact, in zijn eigen bedrijf wordt hij niet gehoord en ook in zijn sociale leven is er jammer genoeg een tekort aan. Graag zou hij meer contact willen hebben met mensen met dezelfde interesses om zodoende zijn favoriete activiteiten en hobby’s uit te kunnen voeren. Maar: “Je kunt op straat niet zomaar iedereen aanspreken”.
Ook daten heeft zijn struikelblokken: zijn Nederlands schrijven gaat hem minder goed af en de vrouwen op die datingsite ’s spreken minder goed Engels.
Wat betreft de Nederlanders om hem heen? Zij praten wel goed Engels tegen hem, maar dat wil hij nu juist weer niet. “Praat Nederlands zodat ik kan oefenen.
Nodig me uit op een barbecue!”
Stichting BERK erkent dat de balans tussen een prettig privé- en werksfeer erg belangrijk is en maakt zich sterk voor het behoud van technisch talent voor de regio Brabant,
in samenwerking met Brainport. De stichting richt zich op niet-Brabanders en internationale studenten die in het laatste jaar van hun studie zitten. Gezamenlijk gaan zij dan eens in de week uit eten, uit, sporten of ze krijgen een rondleiding bij een bedrijf. Deze personen starten na hun studie aan een voor hen exclusief op maat gemaakt traineeship.
Een mooi initiatief, al is het maar om mensen als Suresh te laten weten dat ze er niet alleen voor staan.